Wednesday, December 2, 2009

buku merah..

hari nih usia kandungan ku dah genap 2 bulan. so, aku kene wat buku merah (buku tok ibu mengandung tu lah..)..aku kene wat coz petang nih aku kene gi checkup kat sepital kajang..kene scan coz mase awal2 dulu ada problem..

awal pagi lagik aku dah tercongok kat poliklinik komuniti batu 9 cheras.bahagian klinik ibu dan kanak-kanak. takkan klinik gigi plak..adoi!!seb bek awal, aku dapat tpt ke4..dlm kul 7.30 klinik tu dah bukak, cepat amek nombor then baru ty kat misi (nurse, mak aku dah bese panggil misi..ehhe), kalo baru nak wat buku merah nih macamane ek?then, dia pon bagi lah 3 jenis benda utk aku isi..ada 2 buku kaler merah n sekeping kertas.isi nama, no ic, nama suami, alamat dll.

dalam kul 8.10, nombor aku dipanggil..5004..tp yang aku heran kat sane still pakai no. yang ditulis atas kertas..aku tak pasti tujuan nyer..ah tak pelah tak kisahlah..so kene lah check tekanan darah, timbang berat, tinggi..berat aku?47.6kg n ketinggian aku 159.2 cm. ketot kan..hehhe..then, kene tgu utk amek darah n air kencing..tak sakit pon..sbb aku dah bese derma darah sblm nih..

dah amek kencing ngan darah tu gi lah plak makmal..tgu result kejap jer then gi plak bilik utk pemeriksaan. check p***d*** utk tgk ada bengkak atau tak..takut bengkak ketumbuhan, bahaya..pastu dia tulis cket2 kat buku tu, bagi aku senarai ubat utk vitamin. pegi lah ke farmasi utk amek ubat tu. pon tak sampai 5 minit, nombor aku dah dipanggil..so semua proses hanay mengambil masa 1 jam setengah..alhamdulillah..tak lah lama yang terlampau..

so, next checkup 30 disember.mase tu kandungan aku dah 3 bulan..tak sabar rasenye nak usap perut yang kian membesar..

doa2kan lah suapaya kandungan dan ummi dia sihat ek..daa

2 comments:

  1. wah dah 2 bulan...cayalah...tunggu 7 bulan agi nih

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..tak sabar dah nih..

    ReplyDelete

: ikut suka korang :

Blogger Wordpress Gadgets