Monday, March 14, 2011

| saat aku bertarung nyawa..|

tetiba plak rasa nak citer pasal saat/pengalaman aku bersalinkan shaza dulu..
hari jumaat 2 julai 2010, aku terjatuh dr kerusi di ofis, tak sakit pon, mase tu aku mmg dah sarat, dah 38 minggu..aku gi bilik air, takde pape, takde sakit ke kuar darah ke..cam bese jer.. then petang tu gatai gtau en suami, so, dia nasihat gi sepital putrajaya utk check jantung baby..dah sampai sepital, check lah cam bese, dgr jantung baby, ok, normal, then nurse kata tgu doktor nak seluk (seluk tu dia nak check bahagian bawah samada ada bukaan atau tidak).
dalam pada dok tgu doktor yang agak lambat tu, aku ada rasa sakit..(contraction).2 3 kali gak lah..then mase doc datang kata dah bukak 2cm..dia pon suh masuk wad..sebab aku jatuh..dorang nak pantau takut apa2 hal..


then malam tu tidor lah aku di sepital, barang2 sumer mmg dah ada dlm bonet kete, en suami dgn baju keje bawak brg gi wad..dah macam nak bersalin jer rasanya...berderau darah aku..malam tu aku dah start contraction, selang 20minit, bila kene seluk dah bukak 3cm, aku bg msj kat en suami, dia kata dia standby sambil tgk bola dgn budak kcfc kat umah..kesian dia, tak berapa lena tdo..

sabtu 3 julai 2010 - masih belum ada tanda2 nak bersalin..cuma sakit, tp takda kuar darah, bukaan pon still 3cm. tghr tu en suami dtg wif fmly dia, (lupe, mak aku tak dpt dtg coz mase tu adik aku tgh bertarung nyawa kat sepital sbb paru2 berair - buah pinggang tak berfungsi, so aku sendirian bersama suami n keluarga mertua)..makan pon skang nih kene bedal sepuas-puasnya..sampailah ptg en suami dok tgu aku, macam2 citer, suka duka, pegang tgn tanak lps..yer lah, mana lah tau kot lepas tu dah tak jupe..so, ptg tu dlm kul 4 katanya nak pecahkan air ketuban, tgu punya tgu, sampailah kul 7 baru dorang pecahkan air ketuban..kul 7.30 aku disorong ke bilik bersalin..



masa nih baru smpi kat bilik bersalin..en suami saje gatai amek gmbr..oops lupe lak, di Hospital Putrajaya, suami boleh teman isteri dari mula sampai kuar baby kat dlm bilik tersebut..kalo normal lah..
perasan tak en suami pakai baju ape?dia pakai jersi argentina coz malam tu argentina lawan ngan jerman World Cup 2010..haha..dia kata dia akan ingat besday shaza smpi bial2 coz argentina kalah..wakakkakak

sempat lagik possing..peace sayang!

dlm tgu2 tu, aku berborak2 dgn en suami, mintak maaf dan ampun, (tu perkara wajib sebelum bertarung nyawa, kotlah ajal aku sampai masa bersalin..), sambil nangis2, dan dia pon dengan sebaknyer..dia kata "Insyaallah..bie akan selamat melahirkan shaza.."..wah terharunya..lagiklah nangis..uwaaaaaaaa...dlm hati jer..

dalam kul 9.30 malam aku dah stat sakit, selang 5 minit aku sakit, aku pon sedut menantang gas tuh..misi tu kata, kalo sakit sedut, aku pon sedut..cam best jer..lalok jer...gas apakah itu??aku suh en suami panggil misi, dia check, dia kata tak bukak lagik..sakit woo dia seluk2..pastu aku rasa cam tertido jer..oh, btw, adik2 ipar n mak mertua aku dah standby kat luar wad bersalin.pak mertua ada keje malam..tak dpt dtg..

stat kul 12.30 malam aku mula bertarung..aku dah sakit cam nak berak, aku pon teran2..aku ckp kat en suami panggil misi, pastu misi dtg, seluk lagik..dia kata dah bukak besar..dari 3cm ke 7cm terus!!wah..hebat..hahaa..aku dah sakit leh plak misi tu buat lawak..aku mula bertarung..aku push2..laki aku kat sebelah kanan aku tolong aku..pegang tangan??mane ada..dlm citer2 tu menipu jer,..mane bleh pegang tgn, sbenarnya tgn si ibu kene pegang besi kat katil tu n en suami kene pegang bahu si ibu..adehlah..aku pon teran, teran, dan teran..aku ckp tak boleh dah nurse..mase tuh dah ramai dpn aku, dia ckp kesian kat baby, keluar masuk kepala dia nih, en suami dah bg kata nasihat, pujuk rayu sumer lah suh aku push lagik..misi pon suh aku pegang kepala baby, misi tu suh en suami tgk..mmg dia nampak kepala baby..aku siap nangis2 kata "sy tak boleh nurse.." nangis2..pastu kene tengking ngan doctor pompuan, "payahlah macam nih!push lagik..kesian dgn baby tuh!"

pastu dtg sorang doc lelaki, dia tekan2 perut aku supaya keluar kepala baby..then aku ckp lagi.."tak boleh..tal boleh.." pastu aku kene 'PANGGG!!!!!!' en suami aku bg penampar keramat kat aku..dalam sedu tangis, aku ckp.."janganlah marah..."
lepas kene pelempang, aku push sekali jer, sambil perut aku ditekan oleh doc lelaki yg 'besar' tu, kepala baby pon keluar..pergh...legaaaa..semua orang aku dgr, cam fuhhhh...

rehat jap..pastu misi suh push lagik..utk keluarkan habes..kali nih aku push 2 kali..slupp...terkeluar dah baby dia letak atas perut aku..aku nampak..tp blurr..mungkin terlalu penat..tp kenapa...baby aku tak menangis???aku dah rasa lain mcm..tp tak berdaya, masa tu aku hy nmpak en suami diarah keluar, n baby pulak di bawa pergi..

1.27 am baby aku selamat dilahirkan..dalam kelemahan aku ty pada misi tu, baby aku mane?bp berat dia..knp dia tak nangis..misi tu kata, dia ok, cuma tali pusat dia terbelit, berat 2.7, mase tu aku dgr baby aku menangis..alhamdulillah...sambil dok bertanya2 ngan misi tu, dia pon menjalankan tanggungjawab dia iaitu menjahit yang dia potong..huhu..paham2 jerlah..mmg tak rasa sakit pon..aku tak kene jahit banyak pon..pastu aku terus tak sedar...

kul 4 pagi baru aku tersedar, itu pon misi tu kejut suh bagi susu pd baby..aku tgk..baby aku...menitis air mata aku..baru aku tahu macam nih rasanya melahirkan seorang manusia..macam nih lah mak aku rasa..masa tu aku insaf sangat..terlalu banyak dosa aku pada mak..mak ampunkan yah!

sekarang aku dah menjadi seorang ibu..mashaallah..comelnya anak aku..lahir2 aku tgk dah ikut muka bapak dia..hurm..takpe..asalkan dia sihat..nih gmbr2 shaza nur salsabila dlm tph sehari selepas dilahirkan..


shaza 3 jam

shaza 10 jam

shaza selepas 12 jam..

alhamdulillah...inilah bukti kukuh cinta aku dan suami..shaza..ummi n baba syang dan cinta pada shaza..shaza jadi anak yang solehah yer sayang...ummi tahu shaza kuat.."macam ummi dia.." en suami selalu ckp macam tu, thanks sayang..

next entri aku nak cerita ttg pengalaman aku di wad nicu..kenapa???tguuu

14 comments:

  1. pergh...takot aku baca..tp itulah kekuatan seorang wanita..tp xkn sampai kena lempang kot?? hehehe..terketawa kejap aku td...papa pon Alhamdulillah ekh..dah bosau pon shaza ini..cumeeell!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. hahah..skang teringat jer kene lempang..misi kat situ gelak beb, mase aku kene lempang..hahah..

    tu lah kekuatan..sebab tu syurga di bawah telapak kaki ibu..ko nangis tak?nangis tak?baca sambil menghayati lagu yang mendayu nih..heheh

    ReplyDelete
  4. wow, good info to share..huwaaa.takottt

    ReplyDelete
  5. lek cik nelly...yg ptg, mase nak bersalin tu, minta ampun dgn mak n hubby..baca doa2, al-fatihah, mengucap..sebab kita tahu apa2..

    ReplyDelete
  6. zura, siap kne lempang ngan hubby ko lg hehe...papepon sume dah selamat..

    ReplyDelete
  7. haha..tu lah nor..pengalaman paling tak boleh lupa..

    ReplyDelete
  8. i love u bie

    ReplyDelete
  9. ko kena lempang betul ke gimik cerita je weh? first time aku baca pengalaman org bersalin, kena lempang dgn laki :p

    pape pun syukur la dah selamat :)

    ReplyDelete
  10. betol lah beb..citer betol..saksi misi2, dokter, adik ipar n mak mertua aku..

    ReplyDelete
  11. hospital mana ni suami bole masuk???

    ReplyDelete
  12. lawakla..siap kene lempang.. memula baca entry ni mood sayu sbb sambil bc teringat pengalaman bersalin kembar dlu.. smpi part kene lempang tu mmg gelak xingatlah..haha.. seronok dgr dan baca pengalaman2 mommies yg dpt bersalin normal nie.. rasa rugi sgt sbb aritu bersalin operate..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpelah...awak kan baby kembar..dengan tekanan darah tinggi lagik.. part lempang tu real okeh... yg kedua takde dah lempang2..hehehe..senang jer nak kuar

      Delete

: ikut suka korang :

Blogger Wordpress Gadgets