Thursday, April 7, 2011

why single rocks!!!

credit jua forum tentang cinta..tq for share info, so aku pon share dgn rakan bloggers..

kadang2 aku t=penah tertanya sendiri, bosanlah takde pakwe (mase mude2 dulu--hehe)..tp kadang2 bosan plak kalo ada pakwe..nak pegi mane2 nak kene gtau, tak bleh kuar ngan mbr2 lelaki, jeles..tak bleh kuar tanpa dia..nak shopping..hurm..tp ape2 pon ada hikmah atas ketentuan-Nya..jgn mengeluh!!..tp utk single mom..eh..silap..single person====> malia lya

sila baca entri ini yer..hehehe...

1. Bebas dan berdikari
Jika terasa ingin membeli belah, jangan fikir lama-lama. Dengan kebebasan yang ada, anda boleh membuat apa sahaja yang anda suka, sama ada menonton wayang romantiks seorang diri atau ke salun kecantikan. Jika teringin mencuba stail rambut baru, pergilah ke salun dan dapatkan nasihat. Bukan sahaja kebebasan ini dapat memberi anda ruang untuk mebuat perkara yang diinginkan, anda juga dapat berkenalan dengan lebih ramai rakan baru tanpa perlu risau boyfriend berasa cemburu.

2. Jadi rakan yang baik
Sememmangnya tanpa kekasih di sisi, anda mempunyai banyak masa berkualiti bersama rakan-rakan. Anda boleh ke spa bersama-sama dan mengadakan parti di rumah. Bukan sahaja mengeratkan hubungan malah memberi peluang mengenali diri dan rakan. Detik yang dikongsi bersama boyfriend ke padang bola atau futsal boleh digantikan dengan membuat aktiviti yang lebih berfaedah dengan rakan baik.

3. Lebih banyak masa berkualiti di rumah
Ibu bapa sering terasa keseorangan apabila anak gadis sudah besar dan mempunyai boyfriend terutamanya apabila anak-anak sudah bekerja dan mempunyai rumah sendiri. Kalau single, lebih banyak masa boleh diluangkan bersama mereka di rumah. Sama ada makan malam bersama atau berbual-bual di hujung minggu cukup bermakna kepada kedua-dua ibu bapa anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membantu ibu mengemas rumah atau menolong ayah mencuci kereta. Hubungan kekeluargaan akan lebih erat.

4. Kuat keuntungan dengan part-time
Dengan banyak masa terluang, anda boleh membuat kerja part-time. Bukan sahaja memberi wang lebih malah berpeluang berkenalan dengan orang baru. mungkin anda bertuah bertemu teman baru yang berkongsi minat yang sama.

5. Jimat kos
Bila berdating, perbelanjaan akan meningkat. Bila single, perbelanjaan boelh dijadikan simpanan dan digunakan untuk aktiviti yang diinginkan seperti melancong ke luar negara dan membeli komputer riba baru. Anda boleh memilih untuk makan fast food dan pulang ke rumah menikmati makanan ibu. Bukan itu sahaja, anda tidak perlu keluarkan bajet untuk hari2 speselseperti hari kekasih, ulang tahun dan sebagainya.

6. Kurang beban tanggungjawab
Anda tidak perlu risau sama ada rakan-rakan boyfriend sukakan anda atau tidak. Anda juga tidak perlu risau sama ada ibu bapabya mempunyai impresi positif terhadap anda. Dengan menjadi single, anda hanya perlu bertanggungjawab pada diri sendiri. Segala keputusan terletak di tangan anda dan tak rasa gusar atau bimbang sama ada ia akan merisaukan boyfriend anda.

5 comments:

 1. Berbesar hati aku dengan cadangan dan pandangan kamo pada ku..wah!!..tq very much..saya menghargainya..wa akan cuba balas dengan sejujur mungkin..mungkin bleh di aplikasikan..erm...bagoooosss...i like..

  ReplyDelete
 2. huhu...utk org2 single..so jgn berduka lara kalu ko masih single..hehe

  ReplyDelete
 3. nak jugak mcm niii . hehe . baru rock kannn ;)

  ReplyDelete
 4. single itu indah...
  hehehe~
  @http://makcookies.blogspot.com/

  ReplyDelete

: ikut suka korang :

Blogger Wordpress Gadgets