Tuesday, June 19, 2012

10 tanda-tanda bersalin

aku copy entri nih dari blog Norazizah, Mutiara Buat Wanita ,
disebabkan usia kandungan aku dah pon mencecah 38 minggu (9 bulan 2 minggu), so bile2 mase aku akan melahirkan baby kedua nih..
skang nih aku kerap rasa sakit kat pinggan n punggung..
aku rasa ramai ibu2 atau bakal ibu nak tahu apakah tanda2 bersalin..even aku dah ada pengalaman, tp si shaza lahir sebab aku terjatuh..tu yg tak tahu keadaan sebenar..
so, kat sini aku kongsikan 10 tanda bersalin..

Selepas usia kandungan sudah 38 minggu ke atas boleh lah bakal-bakal ibu memerhatikan tanda-tanda hendak bersalin. Di sini terdapat 10 tanda-tanda bersalin :

1. Kontraksi Rahim
- Kontraksi adalah rasa tegang pada perut, kadang-kadang bakal ibu akan berasa sakit di tengah perut sehingga ari-ari. Kontraksi akan berlaku semakin kuat dan dalam sela masa teratur. Sila lihat jam anda berapa selang masa berlakunya kontraksi. Jika dalam sela masa 5 minit dan mengeras dalam 20 ke 45 saat. Sila ke klinik dengan segera.

2. Sakit Belakang
- Rasa sakit belakang di bahagian bawah dengan kerap.

3. Pecah ketuban
- Keluar air jernih dari rahim, bagi nor semasa kelahiran pertama keluar bunyi pop baru keluar air ketuban. Ada banyak air keluar bercampur dengan darah.

4. Lendir pekat bercampur darah
- Lendir ini merupakan pluk yang melindungi bayi daripada sebarang jangkitan. Sekarang pluk telah mula keluar dan bayi bersedia untuk bergerak ke bawah. Tapi bila dah ada rasa sakit (kontraksi kuat dan kerap) baru ke klinik :).

5. Serviks terbuka
- hanya doktor yang boleh cek bukaan serviks, bila dah mencapai 10cm baru proses bersalin akan dimulakan.

6. Kerap terkentut
- Sesetengah wanita akan kerap terkentut :)

7. Perut rasa memulas seperti nak buang air besar
- Disebabkan bayi telah mula bergerak ke bawah, ia turut memberi tekanan kepada saluran untuk buang air besar. Sesetengah wanita akan rasa ingin ke tandas dengan kerap sebab rasa nak buang air besar. Berhati-hati...

8. Kerap terkencing
- Akan kerap terkencing sebab bayi sudah mula bergerak ke bawah.

9. Perut kelihatan membuncit bahagian bawah, bahagian atas terasa ringan atau kosong.
- Menandakan bayi dah mula turun ke bawah. Jika anda rasa kontraksi yang kuat dan kerap, berjumpa doktor dengan segera :).

10. Berat badan berkurangan
- Berat badan akan berkurangan sedikit apabila masa bersalin hampir tiba.

45 comments:

  1. bagus gak entri ni kepada yang tengah pregnant

    ReplyDelete
  2. thnks untuk info ni...skg sy tgh preggy 30weeks...tp seram sejuk ble antre 10 tnde2 2 2tande sy da rse...mle2 asek terkentut2..hehehe pas 2 ngn terkencing2...kdg2 smpi xsmpt2 nk bkk tuttt da terkncing...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tanda2 awal lah dear.. insyaallah..semoga segala urusan dipermudahkan.. tiga tanda yang betul nak bersalin jika :-

      1) pecah air ketuban (jarang berlaku, dimana doktor yang pecahkan air ketuban)
      2) keluara lendir kaler hijau (pekat) bercampur darah - makin lama makin banyak, lendir macam hingus tu..tp tak basah.
      2) sakit contraction, sakit 2-3 minit, hilang, lepas 3-5 minit sakit b alik..sakit yang memulas perut macam nak berak sembelit

      Delete
    2. salam. Semalam sy ada mengalami tanda awal.kuar darah n sakit semasa baby mengeras kat ari2. Tp xpegi pun hosp sebab kononnya nk tgu harini.tp harini dah kurang tandanya.tp baby gerak ok. Kalau ikutkan due, 15dec ni..

      Delete
    3. As salam,dari semlm perut dah memulas2..bgn pagi sampai skrg perut masih sakit lagi.tp tanda trn darah tu takde lagi..baby dah kurang aktif.perut asyik berkeras aje..yanie ade 14 hari lagi sblm tarikh due..

      Delete
    4. rahayu : better awak pegi jer check bukaan kat hospital..ada bby kuar awal..ada bby nak kuar lmbt..so, dah keluar darah tu, baik pegi hospital segera..jgn tangguh2.. okey

      Delete
    5. yanie: memulas2 tu ada tak sakit 2 3 minit lepas tu selang 5 minit sakit balik? if tak yakin, juz pegi check kat hospital..they know better..check bukaan..kalo belum at least boleh standby..

      Delete
    6. Bkn 2,3 minit tp sepjg hari..yanie pun tak sure..hari ni ok saje..takde ape2.maybe perut msk angin kot..baby still gerak2 tp kuranglah aktifnya..cuma hari ni bhgian ari2 sakit sgt..nak berjln mcm susah skit..

      Delete
    7. skang brp minggu? tu dia dah ada kat bawah lah tu..tu yg rasa sakit nak berjalan

      Delete
    8. Dah 9 bln...ni tggu hari saje..due 23/12 ni..

      Delete
    9. liza 2.1.13

      skg prt asyk rs kontraksi je 5mnt skali tp tanda2 bersalin xde g..adakah sy prlu ke hosp utk pastikan?

      Delete
  3. sy dh 38 mggu....kbnyakkn tanda2 dh ada..ni tgh tgu mase..due 20/2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. salam...sy ni dah kua lendir mcm hingus tu,tp g check tp doc ckp jalan bru bkak 1.5cm jew,tp sy da rase sakit yg agk kuat,due sy 27/2 ni,nape sy ade rase mcm tu sedang kn jalan bwh lom bkak beso ag

    ReplyDelete
  5. ANAK FIRST KAN..BESE LAH.. SAKIT NAK BUKAK JALAN ORG KATE...

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas perkongsian~ byk mmbantu kami suami isteri~

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus utk golongan suami suapay lebih bersedia..

      Delete
  7. kebanyakkan tanda dah ada.. tp lendir yang keluar tu warna putih susu.. semua tanda dah ada kecuali pecah air ketuban dgn lendir darah jerk.. baby baru 37 minggu.. skrg baby pun dah jarang gerak.. tak aktif mcm dulu.. perut selalu mengeras.. ada 1 hari tu setiap 5 minit dia mengeras.. skrg tade pulak.. maklum la baby first, tade pengalaman.. ini tanda-tanda apa erk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 tanda besar utk bersalin.. SALAH SATU

      i) contraction (perut mengeras) selang 5 minit, sakit 2 3 minit, reda, pastu 5 minit lagi sakit balik..
      ii) lendir bercapur darah
      iii) pecah ketuban..

      Delete
  8. skrg sy baru 34w 3d. tp dr smalam sy sakit dekat miss v. rasa bengkak. skrg ni rasa macam baby mengeras pulas2 perut dr atas smpai bawah. tp time memulas tu sakit.. baby mengeras memulas selang 5 minit skali. last week sy pegi scan anak songsang. skrg bimbang takut baby dah nak keluar tp takut jugak juz kontraksi palsu je. kalau ikutkan sy xmasuk 9 bulan lagi. tp dah sakit camni.. korang pernah rasa x? atau mmg biasa je kalau rasa camni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo ada kes baby songsang, better gi check sepital..takpelah kalo nurse ke doc marah..asalkan jgn terlmbt..

      Delete
  9. Slm..nk tye td isteri sy dh kuar sdikt air mcm hingus brwrna merah coklat. ..nurse Kt tggu skit dl...klu ikut due 3/2 ni...bleh Bg pndgn Bg situasi ni?

    ReplyDelete
  10. usia kandungan saya dh 36 minggu skrg..Dah ada tanda2 awal nak bersalin mcm sakit ari-ari, pastu rasa cam kepala baby kat bawah, ada kuar lendir pekat, sakit belakang tiap masa.kadang2 rasa perut memulas sgt2, rase keras je tapi due saya 1/4/2013 nie..but saya ada kencing manis.takut gak kalu2 baby kuar awal dari due..lagipun ni anak first xde experience.

    ReplyDelete
  11. Usia kandungan saya da 38 minggu.saya macam ade keluar keputihan tapi x berbau da x gatal..bybe sering mengeras da rase mcm nk berak...adekah itu salah satu tanda nak bersalin..

    ReplyDelete
  12. saya telah tumpah darah pada usia kandungan 30 minggu...saya terpaksa ditahan di hospital untuk pantauan..doktor telah menggunakan sejenis alat yang dimasukkan ke bahagian bawah saya sebanyak 4 kali. Doktor pakar juga telah membuat ujian Pap Smear. Keputusan masih belum saya terima. Cuma doktor tidak dapat memastikan punca 'bleeding' tersebut memandangkan sewaktu scan, uri saya berada di atas dan bayi bergerak aktif.Akhirnya, saya diberi 2 minggu mc dan dinasihatkan 'bed rest'. Kini usia kandungan sudah masuk 32 minggu. Tolong doakan saya dan bayi selamat.

    ReplyDelete
  13. 1st time sy kuar darah krn sblm2 ni pecah air ketuban..sudah msk hari ke2. Tiada pengalaman bg keadaan spt ini. Minta pandangan.Tq

    ReplyDelete
  14. Tgh duk cari2 info psl prngcy(sbb tgh peknen 31w)...tnmpk blog ni n pic nye cam familiar sgt.....adakh azura mohamad senior aku kt sek teknik kuala kgsr dulu......hehehe... btulkah?????

    ReplyDelete
  15. Thanx info. Walau dah nak masuk anak ke3 tp lupa bila masa nak kena g spital. Hehe.
    Asyik confused je betul ke tak betul nak bersalin ni. Tq sekali lg.

    www.prettyraudhah.com

    ReplyDelete
  16. Sy dh 37w...nk msk 38 w dh,,due y nurse bg 08,10..tp knpe skrg rsa skit d ari lpas tu bila duduk skit d ari,,susah nk bgn,,prt pom memulas skjap2 je,,punggung skit je,,tp bila dbiar kn xde ape2 respom pom,,,maf la sy xtw coz ank y frst ni,hehheheeheh,,,

    ReplyDelete
  17. Sy masuk 38w isnin dpn. Smlm bby aktif n sakit2 bdn. Mngkin sbb sy duk brjln satu jusco.. hari ni perut terasa ringan n bby gerak sikit2... ok kan mcm tu? Sy kena masuk wad isn dpn sbb kes high bp..

    ReplyDelete
  18. Sy masuk 38w isnin dpn. Smlm bby aktif n sakit2 bdn. Mngkin sbb sy duk brjln satu jusco.. hari ni perut terasa ringan n bby gerak sikit2... ok kan mcm tu? Sy kena masuk wad isn dpn sbb kes high bp..

    ReplyDelete
  19. Slam . Saye dah 30 weeks tap air ketuban dah bocor . Kluar sikit2 jer .. perut kerap sakit mengeras sye rasa sakit bahagian pinggang and bawa perut , ada lendiran darah yang kluar dari faraj .. jika saye melahirkan pada usia kandungn skrg adakah selamat ? Apa punca2 dia ?

    ReplyDelete
  20. Hai...saya aishah...
    saya start sakit kul 6ptg tadi...sakit kat ari2 +perutmmengeras. ..kol 7dan 8 pun ! Ada sakit yg sama...semasa saya buang air kecil dlm kol 8..
    Ada lendir macam hingus atau kahak berwarna hijau..
    apakah itu tanda2 nk bersalin atau tanda2 awal...
    Kerap nk terkentut..
    kerap rasa nak buang...

    ReplyDelete
  21. Esok 39 minggu..anak yg ke5..
    Kalo ikutkan anak saya semua x der tanda..
    contraction pun lps doktor pecah kan ketuban. ..
    runsing...ada sesiapa boleh bantu .

    ReplyDelete
  22. Kessemua 3tnda bersalin tu sy dh rsa.. ank 1st pecah ketuban.. mmg tk sakit..igtkan air kencing ke apa.. dr pg sy thn siap pakaituala wanita tuk bg selesa.. tp bila dh ptg sy konfius tya hubby knp air tk bnti2 ni...kami terus trigt pasal air ketuban..n terus g spital.smpi sna doc check dh buka 5cm..mmg tk rsa apa pun..masa dh nak kuar bby tu bru rsa sakit nak bersalin..ank no 2 pulak sy tgh memask nk g keje..tpperut perut memulas2 cam org slh mkn.. asyik nak berak je.. tp bila msuk bilik air tk de plk beraknya..smpi stu wktu tu sy akn rsa memulas yg kerap2.. 5mnt2 akn dia ulang.. last ay amik kputusan g hospitl..smpi2check teus msuk bilik bersalin.. tk smpi 15mnt sy dh selamat bersalin..ank no 3 plk sy hanya dpt tnda darah cmpur lendir sikit je kt suar dlm mlm tu.. tp sy g spital esotghharinye..smpi2 check dh buka 3cm tp tk sakit apa2..jd sy mntk duduk wad biasa sbb tk sempt nak mkn ..so sy dibenrkan duk wad biasa.. boring jugak lama2 kt spital tu..bila dh kol 7 mlm tu sy ada rsa perut mngers 5mnt2 n sy mtk doc checkkn bukaan.. akhirnya jln dh bukak smpi 8cm..terus msuk bilik bersalin.. n alhmdulillah dipermudahkan..yg no 4 ni sy tk thu la apa tndanye... hope dipermudahkan jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. mudahnya.. Alhamdulillah...

      Delete
    2. sronoknye.. snang brsalin.. Alhamdulillah..harap2 sy pon mudah la t tuk 2nd bby ni..yg 1st dlu czer sbb jalan x bkk..pecah ketuban dh 9 jam.. huhu..hrap2 kali ni dpermudahkan.. now dh 37weeks..

      Delete
  23. Sy due 3 hb 11 esk!!! Tp x de lg tnda2..hurrmmm....

    ReplyDelete

: ikut suka korang :

Blogger Wordpress Gadgets