Wednesday, October 31, 2012

pengalaman bersalin kali kedua..part 2

baru terperasan..pesal blog nih tetibe menggelarkan diri 'zura' plak..wakakakakak.. cam geli² jer menulis gelaran tu..huhuhu.. so sorry lah ye.. bahasa pasar jer yang aku gunakan.. rasanya blogger yang lain pon tak suka guna bahasa skema.. rasa macam tak real plak bila bercerita..well, ikut orang lah..

dalam kesejukan opis yang sedang menggigit-gigit sum sum tulang aku nih, aku teringat pulak pada 'hutang' aku kt blog nih..nak menceritakan tentang pengalaman bersalin anak kedua. bukan nak kecoh der aku dah 2 anak, tapi lebih kpd perkongsian ilmu..skang nih ramai mak² mengandung carik ilmu persediaan nak bersalin..nak nak anak sulung..ataupon nak tahu servis kat sepital bersalin tu..

dah dah mukadimah part 2..bersambung dr part 1.. lepas aku ditendang dr Hosp Putrajaya, aku ingat nak balik rumah jer.. tapi makin sakit, so, aku suruh encik suami singgah kat Hospital Serdang. Macam biasa, kene ikut prosedur yang dah ditetapkan, pastu tunggu doktor check bukaan.

sepanjang menunggu doktor dtg check, aku berzikir apa yang patut..mohon perlindungan dari Allah..disebabkan katil dlm tempat bilik ni hanya dipisahkan oleh langsir, org sebelah boleh lah dengar apa yang berlaku..aku tak tahu apa bangsa atau agama org sebelah..mungkin dah mengganggu ketenteraman dia lah kot..beliau dengan nada mengejek.."macam nak mati siap berzikir, mesti anak sulung.."..nak jer aku sound balik.."ko konpem idup ke mase nak bersalin nanti?" tp aku terus istighfar..ada jugak manusia cegitu..kalo dia Islam..aku doakan ko bertaubat lah..ajal maut ditangan Allah..kang, belum sempat ko bertaubat, nyawa dah melayang..

dah dah..semak jer pikir pasal tu..pastu dtg sorang doktor lelaki..LELAKI okeh..dia yang check..adoi..mase tu, malu sangat..tp kalo doktor laki yg buat, mesti ada nurse yang teman.. dia tak tgk pun, dia siap mintak izin dulu..patotnya, aku suh dia mintak izin kat laki aku..memandangkan keadaan agak darurat..so, dia menjalankan tugas dia lah..

mase tu bukaan aku dah 3cm..doktor tak bagi balik..dia bgtau lagi, wad penuh untuk aku berehat sementara tunggu nak buka smpi 7..tp aku boleh tunggu kat dlm bilik nih..dia suh jalan²..nurse tu bagi aku baju kaler pink .maksudnya aku dah dlm kategori nak bersalin ler.

hari tu hari jumaat kesian encik suami..tak dapat solat jumaat sebab terpaksa tunggu aku..kot lah nak terberanak dan tu jugak kan..bila encik suami belikan makan..aku plak makin sakit..jadik tak selera makan..alih² dia yang habiskan makanan tu. aku just makan roti dgn air milo suam..

lamanya lah pulak nak beranak..sakit makin kerap..aku masuk balik kat tempat ngecek² tu, doktor LELAKI lagik..kali nih orang lain pulak..bukaan dah 5.. tapi dia suh tunggu lagik..sebab labour room penuh..dia suh aku jalan², gi tgk tv ke..aku mmg tak larat dah..aku baring atas katil..kejap duduk, kejap baring..kali nih sakit sangat plak rasa..air ketuban tak pecah lagik..masa tu dah lepas asar..encik suami gi solat asar, aku pon solat jugak kat dlm bilik solat nurse..mohon pada Allah supaya dipermudahkan segala urusan..

dah pukul 6 petang, doktor lelaki tu panggil aku untuk pecahkan air ketuban. bila dah pecah, aku terus disorong ke labour room. encik suami pon dibenarkan masuk. dia bawak sekali beg utk baju baby,
mase tu..Ya Allah..sakit sangat..mase shaza dulu takde lah sakit sangat..kali ni, aku dah tau ape nak buat..kalo sakit sangat pon, aku akan sedut menatang gas tu sikit jer..kang lebih² jadik cam dulu..pengsan lepas bersalin! hahaha..aku amek iktibar benda yg dah pernah terjadi.

labour room kat hospital serdang..sorang sebilik tau, aku dapat bilik nombor 16
 
encik suami dengan baju korje dia lah..dr pagi..aku suh dia tepon ahli kuarge dia datang bawak baju, dia kate takpe..nampak cam orang korporat..wakkakak..

ok, kali nih, takde sesi lempang melempang okeh..hahaha..nak tau citer sebenar, klik sini ramai plak komen cam tak caye aku kene lempang saat nak bersalin..wakakakak..masih terngiang² tamparanmu sayang!

masuk jam 7 aku rasa betul² nak terberanak..rasa nak tetrberanak betul..aku punya lah sakit sampai terkencing kat atas katil..nak bangun mmg tak boleh dah lah sebab dah drip air..aku ckp kat nurse tu, maaf..sy terkencing..dia senyum jer kate..takpe..pastu dia datang balik, cucuk kat tuttt bg keluar semua air kencing..

lupa plak, dr mula aku datang kat sepital nih, aku ditemani dgn 2 ornag budak pompuan. budak praktikal kat sepital nih..bakal doktor lah..depa student upm. baik depa..

sambung balik..aku suh encik suami panggilkan nurse, sebab aku betul² dah rasa nak terberanak.rasa macam kepala baby dah betul² tersembul kat muka pintu..nurse datang, dia check pastu dia ckp..wah..cepatnye..masuk tadi br 6 nih dah 8..tunggu yer kejap jer lagik..

encik suami cakap "dia nak kuar lepas maghrib kot..tunggu kejap jer lagik."sambil usap² kepala aku..'sabarnye sayang..ingat Allah banyak²".. sambil menahan sakit sampai terkencing².. selang 2-3 minit aku suruh lagik encik suami panggil nurse tu balik..bila nurse tu masuk ( 2 3 orang), dia pun ckp..'oh..dia dah kat situ dah ha...'dia pon, suh aku teran..takdan dorang nak letakkan kaki aku kat menatang besi tu, sekali dua teran, kepala dah keluar..lepas tu tarik nafas sket..aku teran lagik..dah terkeluar..betul² lepas maghrib.. jam 7.27 pm lahirlah seorang puteri..

keterujaan encik suami melihat baby tu lahir, sampai 2 kali dia iqamat..kecik comel jer baby yang masih berdarah atas perut aku ni. kemudian, si kecik di bawa keluar dan encik suami pon di arahkan keluar sebab depa nak buat sesi jahit-menjahit..

oo..pakkal (mujur) ler aku tak digunting, cuma luka sikit jer..2 jahitan jer..maybe sebab baby aku kecik dan tak lama aku nak teran dia keluar.. bg mane yg tak tau, takde bius² yer..hidup² aku dijahit..uishh..sakit wooo..tapi aku suruh budak² upm tu bersembang dgn aku..aku pon punya lah rancak berbual, (sebab tanak pikir benda tu sakit)..siap gelak² bagai..macam org belom beranak..sampai hauslah! aku ckp ngan budak²  tu suh encik suami ambilkan air. dia pon bg lah air mineral..tolong pegangkan straw utk aku minum. cam permaisuri dibuatnya! 

dlm dok berceloteh memuji layanan bagus yang aku terima, doktor²  nih ckp, dorang terkilan..dlm surat khabar memasing tuduh sepital nih layanan tak bagus lah..itu lah inilah..hospital putrajaya yang bagus..tp hakikatnya, puan sendiri dah rasa kan..

so, kat sini aku nak gtau..LAYANAN DI HOSPITAL SERDANG MEMANG TERBAIK!! mungkin ada satu dua perkara yang tak enak.. depa manusia, bukan robot..ada rasa penat, marah..aku yang keje dok menjawab tepon pon, bleh hangin kalo orang tanya soklan² bodoh..

terbaiklah hospital ni!

dah settle aku dijahit (sejam lebih gaklah) nurse bagi baby kat aku..suruh susukan..Ya Allah..punya haus dak kecik nih..laju jer dia hisap..memang pandai..takyah nak jentik2 tapak kaki cam kakak dia dulu..siyes, sungguh berbeza dorang berdua..mase tu encik suami dah dibenarkan masuk semula..cuma tunggu orang datang sorong aku ke wad jer. dlm pukul 10 baru di tolak ke wad..dah settle kat wad, encik suami dah kelihatan penat teramat, dia pon balik..membawa uri untuk di basuh dan ditanam.. tinggallah kami berdua di sepital..pertama kali aku tido tanpa shaza..rinduuuuuu!!! macam tak percaya aku dah menjadi ummi kepada 2 orang anak perempuan yang comel!

bersambung lagi.......tunggu lah..ini pon dah panjang..sure kornag bosan bace kan..kan..kan..dah² sok luse plak lah..bos dah usha tu!

7 comments:

  1. TAKOTNYERRR...CM NE LAH AKUNYE CITER PLAK NANTI...HUHUHUH

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..alamat ko kat putrajaya, ko gi lah sepital tu..mintak2 jgn lah ko kene ngan doktor india tu..lain anak lain pengalaman dib..

      Delete
  2. lasernya molot jiran katil ko. sabau jelah. lain muka anak-anak ko. yg 1st nampak cino lebih, ikut sepul ek? anyway, congrats!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha...mmg laser sangat..aku rasa macam nak tendang jer katil dia..wakakakak.. sabar2.. yg first lebih ikut muke bapak nyer.. yg 2 nig..hmmmm.tunggu lah besar sket..muka baby berubah2

      Delete
  3. Dari utube singgah ke blog... Hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila...nti rakam lagik yer lagu2 jiwang..wakkakakk

      Delete
  4. Saya enjoy baca kisah org nk besalin. Tp katil sebelah tu yaAllah, kalo trnsen nk beranak pon, jgn le kutuk kita ni berzikir.. haih...

    ReplyDelete

: ikut suka korang :

Blogger Wordpress Gadgets