Tuesday, September 29, 2009

tahun pertama

this year i celebrated raya puasa as a wife..seronok ada, teruja pon ada..takut ada, sedih ada..huaa...malam raya tu da nangis puas2 bile dengar takbir raya..yer lah..bese pagi raya kite ngan kuarga kite..nih tetibe kite ngan orang lain..tapi kesedihan tu aku dapat atasi coz my hubby da pujuk..he said "semalam da nangis kan..hari nih kite happy happy" ok my dear..thanx bebanyak..love u so much!! my activities during raya this year..

malam raya : packing baju masuk dalam beg troli, gebor, toto, bantal bucuk, dan segala macam. dan yang penting, i masak rendang daging utk di beri kpd mertuaku..huhu

hari pertama : pas solat subuh, sarap sket, pastu gerak ke rumah mertua ku yang mengambil masa lebih kurang 5 ke 10 mnt..hehe..dekat kan..cian my hubby tak de rase balik kampung beraya..then, sarap lagi, pastu gi sembahyang raya kat surau at-taqwa..ramai juga makmum..walaupon di bandar, tapi still ramai lagi yg belum balik ke kg memasing..pastu dlm kul 10 lebih baru gerak ke kg belah bapak mertua ku di bagan datoh, perak. sebelum tu beselah adat kite, ada sesi bermaaf-maafan, aku terkejut bile pak mertuaku sebak bile bersalam ngan my hubby..sedih kot anak sulung dia da ada fmly sendiri..ah tak kisahlah..
sepanjang perjalanan ke bagan datoh, kitaor singgah kat umah sedar mara pak mertua aku..best nyer..coz kebanyakan sedara mara pak mertua dok kat tepi bendang, kat ijok, sekinchan, sabak bernam..pak mertua aku nih orang jawa, so ngomong jowo lah dia ngan sedara mara..mane yg aku paham paham lah..heheh..
kitaorg sampai kat umah mbah malam, da penat tdo terus..

hari kedua : pagi2 lagi da bangun, beselah solat subuh lah..sejuk siut..air kolah..huhuhu..cam umah aku yg kat kg jugak..so, raya ke dua berjalan lagi ke sg manik, teluk intan, pastu ke felda gunung besout, perak.kelakarnyer, pak mertua aku lupe umah sedare dia, berpusing kitaorg kat dalam tu hampir 45minit!!huh!!jenuh..tapi tak pe semua berbaloi coz mak long tu masak sedap..masakan kg lagik!!

hari ketiga : da nak balik ke kl semula, sok nak ke pahang plak..yahoo!!!so kitaorg gerak ke kl dalam kul 10 gak lah..tp beselah menyinggah jugak..kat umah bakal besan fmly mertua aku, tunang adik ipar aku..kat sg buloh..hahhaha...kesian adik ipar, mane ada kg kalo nak balik raya, same2 orang bandar..tak best...aku tak kisah kalo nak ckp aku nih orang kg..lagik best...

hari keempat : sambung next n3..keje wat keje dah..ehhehe

da stat keje..

assalamualaikum..

haluuu...ari nih baru stat keje..patutnyer semalam tp my hubby tak chat plak..pening2 kepala..tak sampai hati plak nak tglkan..kang camner plak makan minum dia..hurmmm..bese lah..kalo suami sakit, isteri terpaksa cuti utk jaga..tp kalo isteri sakit..ada ker suami yang sanggup amek cuti untuk jaga isteri???ntah lah..banyak gambor nak upload tp camera lupe bawak la plak..hehehe..

Friday, September 18, 2009

lame giler tak update blog

uish..lame giler tak update blog nih..manyak kilija lorr..

1. skunk tgh busy sesi pemindahan tempat kat opis, so kene kemas fail, itu ini..PT jer yang buat..yang banyak keje..

2. tak bape chat lah lately..ntah..ngandung kot..amin..

3. bajet raya terlebih sudah..bukan habes kat baju raya..tp kat umah, maklumlah skang da dok kat umah sendiri ngan hubby, so banyak nak kene beli tok raya nih..beli set balang kuih raya, jag, barang2 dapur, lain2 l;ah..tv, katil, peti ais, mesin basuh tu sumer da ada..my hubby masuk umah cuci kaki jer...heheh..

4. best nyer jadi isteri nih..dalam bulan puasa nih lah banyak sangat pahala utk isteri..kalo bangun sahur beri suami makan dapat pahala, masak atau sediakan makanan berbuka puasa pon dapat pahala, best nyer..nikmat betul hadiah dari ALLAH..tak sama nikmat nyer dapat hadiah sebentuk cincin berlian..

5. pa lagi nak merapu nih...

6. selamat hari raya, maaf zahir dan batin kepada semua followers.hope korang sumer berbahagia di samping orang tersayang..

7. last but not least..hari ni amek half day jer..huhuhu..sejuk nak mampos kat opis nih..busan pon ada..

k lah.. daaaa..

sudahnyer..

Wednesday, September 16, 2009

Salam Aidilfitri...

Jika ada siang, pasti ada malam

Jika ada hitam, pasti ada putih


Jika ada kesalahan, pasti ada maaf



Dalam perjalanan hidup ini kita sempat bertemu


Kemudian berpisah seiring dengan waktu


Bila selama kita seiring jalan ada seteru


Saya hulur maaf dan keredhaan untuk itu



Ampun dan maaf andainya
TERkasar bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yang tak kena
TERtanya tak tentu hala
TERsasul yang tak sengaja
TERpukul kat mana mana
TERpekik di telinga
TERhantuk di kepala
TERpinjam harta benda
TERmoody tak semena mena


TERumpat bila bila
TERmacam macam lagi yang kena mengena
Semoga dimaafkan


 

Sungguh cantik kain pelekat, dipakai orang pergi ke pekan.
hari raya semakin dekat, silap dan salah mohon dimaafkan

Berharap padi dalam lesung, yang ada cuma rumpun jerami,
harapan hati bertatap langsung, cuma terlayang e-mail ini.

Sebelum cahaya surga padam, Sebelum hidup berakhir,
Sebelum pintu tobat tertutup,
Saya mohon maaf zahir dan batin....


Selamat Hari Raya Aidilfitri

Maaf Zahir & Batin





Ikhlas dari :

Saira Azura

Tuesday, September 1, 2009

Jangan Terlalu Mencari Kesempurnaan

BUAT PEDOMAN BERSAMA.


 

Jika kamu memancing ikan....

Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....

Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia

semula ke dalam air begitu saja....

Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


 

Begitulah juga ..........


 

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...

Setelah ia mulai MENYAYANGIMU

hendaklah kamu MENJAGA hatinya....

Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....

Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu......


 

Jika kamu menadah air biarlah berpada,

jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....

Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....

Akhirnya ia dibuang....


 

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....

Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....

Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya......

akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


 

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....


 

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...

yang kamu pasti baik untuk dirimu.

Mengenyangkan. Berkhasiat.

Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..

Terlalu ingin mengejar kelezatan.

Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.

Kamu akan menyesal.


 

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....

yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.

MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...

Mengapa kamu berlengah,

cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.

Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang L ain

Kamu juga yang akan MENYESAL....

Blogger Wordpress Gadgets