Monday, August 22, 2011

zaman budak² - main meriam buloh vs kampong sebelah..


cerita dah lame, mase tu aku bersekolah rendah..

kampong aku di kuang mmg top dengan tembakan meriam buloh..hah..tp aku cuma gi tengok jer..meramaikan majlis..haha..tp tgk dekat²..tak mainlah tgk jauh²..biasanya abang² kat kg aku akan start men meriam buloh dlm mgu terakhir ramadhan. port mmg canti..kat atas bukit blakang rumah ija..haha..abang dia si ayin lah slalu main..ahha.skali ngan abang² aku..(dulu aku ada 2 abang)..

yang best, kitaorg bukan takat men meriam..tp berlawan ngan kampong sebelah..sape lagik kuat..ahhahah..kg gombak mmg takleh celen( challenge) lah kg kami..kdg² kedengaran jugak dr kg bt.17..haha..

meriam buloh

tp main buloh meriam nih yg tak bestnyer adalah cepat nor pecah..2 3 daas dah pecah..so, abang² tu pon carik besi paip besar punyer buat meriam..pergh....lagik dasat!!!.. sound dia mmg terbaiklah...

cth meriam besi/paip

hmmm..rindunyer aku suasana tu..mase budak² semua pasal raya mmg best..sbb dapat collect duit raya..terjah rumah org kaya..yerlah bajet dorang bg duit raya rm1!..haha..dulu² singgit mmg dah byk dah...minum air segelas, mkn 2 3 bijik kuih raya, pastu cakap.."cikk...nak balik dah nih..."

semua nya masih terngiang² kat kepala aku...sungguh aku rindu!!!byk lagik kenangan yg tak sempat aku titipkan..nantilah..satu mase nanti..

Monday, August 8, 2011

D' SALSABILA 1

wah..tajuk...hmmm

ada rakan2 yg bertanya pd sy..dialog yg hampir sama keseluruhannya..

"eh..senyap2 jer ko dah beli rumah..best nyer muda2 dah dapat beli rumah.."

hmm..bagi aku n encik suami mmg tak suke menghebahkan benda yang belum tentu jadi atau dapat..kang kalo tak dapat dah canang2, tak ke mengaibkan diri sendiri..

sbb tu ramai yg terkejut..'ha..dah beli..dah pindah? senyap jer..tak gtau pon..' ate, takkan awok nak nyemang kencang yong...

aku percaya ada diantara kita, suka/terpaksa menghebahkan pada org ramai ttg perkara yg belum tentu menjadi milik kita..dan kalau konpem jadik, xpe..kalo x? tak ke mengaibkan diri sendiri dan org lain yg berkaitan..banyak kes kite jupe..

baru2 nih kes pertunangan khairul fahmi che mat a.k.a apek goal keeper harimau malaya..tanak review atau komen lebih2..itulah qada dan qadar..

so, naihat aku..biarlah ala kadar jer..tak perlu canang lebih2..stakat gtau mane yg patot..jgnlah sampai setiap perkara nak dicatat dan dihebah secara terperinci...hmm

sndiri pikir ar....

Rumah Baru..suke suke suke suke

Alhamdulilah..semuanya dah selesai...Ahad lepas (7.8.2011) secara rasmi aku, encik suami dan shaza tinggal di rumah baru kami..tercapai hasrat dan impian nak memiliki rumah sendiri..

rumah yang bernilai RM170,000 itu adalah hasil loan BPP di atas 2 nama..walau bagaimanapun, encik suami mengatakan akan meletakkan nama rumah itu atas nama aku..Ya Allah..tak kusangka besar nyer hadiah anniversarry yang dikatakan dahulu..

rumah tu taklah besar mana..bukan kondo mewah, rumah teres..hanyalah apartment yang terletak di Bandar Tun Hussein Onn (BTHO)..tapi yang aku suke rumah nih adalah Duplex Apartment..ala ala Penthouse lah..ala..yang 2 tingkat tu..

sebelum kahwin aku menyewa di flat 5 tingkat di Taman Tun Perak. murah..Rm250.00 sebulan..tp jenuh nak mengira tangga hingga ke tingkat 5..haha..masa tu aku mmg slim river lah..

kemudian, selepas berkahwin pindah ke Taman Kota Cheras Fasa 3 (rumah teres)..berdekatan dengan rumah mertua di Fasa 2..kawan2 encik suami pun tinggal di kejiranan yang sama..kampung halaman dia...

aku berpindah ke rumah teres tu pun sbb ayah mertua risau krn masa tu aku dah mengandung 2 bulan..love u ayah!!

kami mmg merancang nak beli rumah..mula2 servey hingga ke semenyih..akibat rasa malas nak carik pengasuh baru buat shaza, so decided utk cari di kawasan setemopat shj..

pada awalnya, dah dpt rumah teres di Fasa 2 berlainan lorong dr rumah mertua..dah byr duit muka pun, akhirnya owner taknak jual..kecewa...sangat kecewa..hinggakan aku menangis..lama jugak aku tanak fikir langsung pasal nak beli rumah..

then, entah macamane, terdetik nak google rumah untuk dijual Bandar Tun Hussein Onn..kemudian keluar link ini..Anuar Manshor

aku terus telefon encik suami..then dia kata ok tolong deal..aku pun telefon encik anuar..Alhamdulillah, dia bagi respon dan kata belum jual..so dari hari tersebut aku terus followup utk tgk rumah, mintak diskaun lawyer bla bla bla bla...

dari hari itu juga hinggalah kini, encik anuar dan isteri sangat baik..tak pernah jumpa orang 'berniaga' sebaik mereka...kalaulah mereka banyak rumah utk dijual dah tentu aku syorkan pada kawan2..

dah semalaman aku di rumah baru..semua kerja2 mengecat, mengemas, dah buat..just baki2 baju belum selesai sepenuhnya..haha..penat..berpindah dalam bulan puasa..

next entri aku akan update gmbr dn rentetan dari mula proses jual beli rumah ini berlansung..

dan aku nak namakan rumah ini sebagai....SALSABILA..

sbb??? pertama ianya bermaksud taman dalam syurga
kedua kerana ianya adalah nama ketiga anakanda tercinta..SHAZA NUR SALSABILA..


Blogger Wordpress Gadgets